Cataract

Home / Cataract

Cataract

Oogcentrumgent.be

Over Cataract

Deze afwijking ontstaat op gelijk welke leeftijd al komt deze vaker voor op oudere leeftijden.
De oorzaken van Cataract zijn nog niet helemaal bekend er lopen heel wat wetenschappelijke onderzoeken die een waaier van mogelijke oorzaken bestuderen.

Als het zich voor doet bij en jongere persoon kan men dit meestal wijten aan medicatie, andere oog aandoeningen en ook diabetes.

Vaak ervaart men een wazig zicht alsof het erg mistig is of denk men dat de brilglazen vuil of geschonden zijn.

De ervaring van sterk licht is ook heviger zodat men ‘s nachts in de wagen meer last heeft van tegenliggers en hun lichten.

De kleurervaring zwakt ook af naarmate de aandoening evolueert. Kleuren lijken verbleekt.

In tegenstelling tot vroeger kan men nu vrij snel de ingreep al uitvoeren in het beginstadium van de aandoening.
Tegenwoordig wordt de operatie uitgevoerd met erg moderne en efficiënte apparatuur.

Tijdens de ingreep wordt de troebele lens uit het oog verwijderd en vervangen met een mono- of multifocale lens.
Dit betekend dat u mogelijks terug zonder bril kan leven.

De Ingreep

Alvorens over te gaan tot een operatie zal de oogarts u grondig onderzoeken om de juiste diagnose te stellen. Op basis van de uitgevoerde onderzoeken en oogmetingen zullen de verschillende mogelijkheden met u persoonlijk worden besproken. U zal tevens voldoende geïnformeerd worden over de verschillende lens implants zowel mono- als multifocaal.

Deze ingreep wordt doorgaans uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. U blijft dus wakker tijdens de ingreep maar voelt hier helemaal niets van.

De operatie gebeurt onder de microscoop waarbij de chirurg 2 kleine sneetjes maakt van 1 a 2mm om toegang te krijgen tot de lens van het oog. De oude lens word in stukjes verdeeld en verwijderd waarna een nieuwe kunstlens word ingebracht.

Deze ingreep duurt ongeveer 20 minuten.

Na de ingreep draagt u tijdens het slapen enkele nachten een schelp over de ogen en dit om ze voldoende te beschermen. Gedurende de eerste weken na de ingreep zijn medicatie dmv oogdruppels vereist. Het kan dus handig zijn iemand dit bij u te laten doen.

We voorzien tijdens het herstel enkele afspraken bij uw oogarts om na te gaan of alles goed verloopt. De meeste patiënten merken onmiddellijke verbetering op na de ingreep, het totale herstel duurt doorgaans toch enkele weken.

Tijdens de herstelperiode is het belangrijk de volgende zaken te vermijden:

U mag absoluut niet in de ogen gaan wrijven
Voorover buigen en zware lasten tillen worden afgeraden
Geen watersportactiviteiten in de eerste weken na de ingreep.

Bij cataract chirurgie zijn er doorgaans geen problemen. Het percentage van patiënten die toch problemen ondervinden is minder dan 1% Daardoor is het een van de ingrepen met de grootste slaagkansen.

Maakt u zich toch ongerust na de operatie contacteer dan zeker uw oogarts. De behandelende oogarts zal u dan helpen met raad en daad.

Animatiefilm