Blefaritis en hordeolum/chalazion
Blefaritis en hordeolum/chalazion
Blepharitis is een chronische ontsteking van de ooglidranden. Het is een onschuldige maar hinderlijke aandoening. Perioden zonder klachten wisselen af met perioden waarin de klachten toenemen. De precieze oorzaak van de ontsteking is onbekend. Blepharitis komt vaker voor bij mensen met huidaandoeningen, zoals eczeem, acne en rosacea.
U kunt blepharitis behandelen door dagelijks warme oogkompressen te gebruiken en daarna de oogleden te reinigen. De behandeling heeft tot doel om het aantal bacteriën op de ooglidrand en in de kliertjes te verminderen. Voor het beste resultaat voert u de behandeling twee keer per dag uit, het liefst ’s ochtends na het opstaan en ‘s avonds voor het slapengaan. De klachten gaan ondanks de behandeling vaak niet helemaal weg en kunnen ook terugkeren. We raden u aan de behandeling elke dag toe te passen, ook wanneer de klachten verdwenen zijn.
Chalazion
Een chalazion is een pijnloze zwelling in het ooglid. Dit wordt veroorzaakt doordat de afvoergang van een van de talgklieren in de ooglidrand verstopt raakt, waarna een ontsteking ontstaat. Deze opzetting verdwijnt dikwijls vanzelf binnen zes weken. Zo niet kan het chalazion chirurgisch verwijderd worden.
Een kleine chalazion geeft over het algemeen geen klachten, buiten de zichtbare opzetting. Wanneer de opzetting groot wordt, kan het gevoelig worden. In korte tijd kan het ooglid dik aanvoelen en er rood uitzien.
Uw ooglid wordt lokaal verdoofd. Nadat de verdoving enige minuten is ingewerkt, wordt het ooglid met een klemmetje naar buiten gedraaid. Daarna wordt een klein sneetje gemaakt en de inhoud van de bobbel wordt verwijderd. Wanneer de inhoud van de bobbel eruit is, wordt het klemmetje van uw ooglid verwijderd. Omdat het sneetje aan de binnenkant van het ooglid wordt geplaatst, worden er geen hechtingen geplaatst en zult u geen litteken zien. Daarna krijgt u een drukverband op uw oog.
Na 15 minuten wordt het drukverband verwijderd. Het is mogelijk dat u na het verwijderen van het drukverband een korte tijd wazig ziet. Wij raden u daarom aan een begeleider mee te nemen.
De eerste 24 uur mag u niet wrijven in het oog, omdat de kans op nabloeden aanwezig is. Mocht er toch een nabloeding ontstaan, neem dan een schone doek en druk dit gedurende 10 minuten tegen het ooglid, zodat het bloeden stopt.
Enkele dagen na de ingreep kan uw ooglid nog pijnlijk aanvoelen. Dit is normaal. U mag tegen de pijn paracetamol innemen (geen aspirine). Door de injectie en het klemmetje kunt u een ‘blauw oog’ oftewel een bloeduitstorting in het ooglid krijgen. Dit is onschuldig, maar kan wel een week zichtbaar zijn.
De bobbel kan na de behandeling nog enige tijd zichtbaar zijn. Dit verdwijnt meestal vanzelf.