Cataract

Home / Cataract

Over Cataract

Cataract

Oogcentrumgent.be

Deze aandoening ontstaat op gelijk welke leeftijd, al komt deze vaker voor bij ouderen.

De oorzaken van cataract zijn divers, echter leeftijd is de grootste risicofactor. Als het zich voordoet op jongere leeftijd is dit meestal te wijten aan de inname van bepaalde medicatie, andere oogaandoeningen of suikerziekte.

Vaak ervaart men een wazig zicht alsof het erg mistig is of denkt men dat de brilglazen vuil of geschonden zijn. De ervaring van sterk licht is ook heviger zodat men ‘s nachts in de wagen meer last heeft van de lichten van tegenliggers. De kleurervaring zwakt ook af naarmate de aandoening evolueert. Kleuren lijken verbleekt.

De laatste jaren is er veel progressie geboekt in het efficiënt en veilig uitvoeren van deze operatie, en wordt deze uitgevoerd met erg moderne apparatuur. De ingreep gaat door onder druppelverdoving. Tijdens de ingreep wordt de troebele lens in het oog verpulverd, verwijderd en vervangen door een kunstlens. Er bestaan verschillende types implantlenzen. De keuze van het type lens zal door uw oogarts uitvoerig met u worden besproken tijdens de pre-operatieve consultatie.  

De Ingreep

Alvorens over te gaan tot een operatie zal uw oogarts u grondig onderzoeken om de juiste diagnose te stellen. Op basis van de uitgevoerde onderzoeken en oogmetingen zullen de verschillende mogelijkheden met u persoonlijk worden besproken. U zal tevens voldoende geïnformeerd worden over de verschillende types kunstlenzen,  zowel mono- als multifocaal.

 

Deze ingreep wordt doorgaans uitgevoerd onder druppelverdoving. U blijft dus wakker tijdens de ingreep maar voelt hier niets van.

De operatie gebeurt onder de microscoop waarbij de chirurg kleine openingen creëert in het hoornvlies, om zo  toegang te krijgen tot de lens van het oog. De lens zit opgehangen in een lenszakje. De oude lens wordt door ultrasone  in stukjes verdeeld en verwijderd waarna een nieuwe kunstlens wordt ingebracht in het lenszakje. Op het einde van ingreep worden de openingen in het hoornvlies terug gesloten. Hierbij worden geen hechtingen gebruikt.

Deze ingreep duurt ongeveer 15 à 20 minuten.

De meeste patiënten merken vrij snel een verbetering op. 

Tijdens het slapen draagt u enkele nachten een beschermende schelp over het oog.  Om het genezingsproces te versnellen en infecties te vermijden gebruikt u oogdruppels die over een periode van 4 weken worden afgebouwd.

We voorzien tijdens deze periode enkele controles.  Eventuele brilaanpassing gebeurt bij de laatste controle.

Tijdens de herstelperiode is het belangrijk de volgende zaken te vermijden:

  • U mag niet wrijven in het geopereerde oog  
  • Niet zwemmen in de eerste maand na de ingreep. 
  • Douchen is toegestaan, maar vermijd water in de ogen. 

Elke operatie houdt een risico in voor infectie of complicaties.  De risico’s zijn echter minimaal.  Het percentage van patiënten die problemen ondervindt is minder dan 1%. 

Roodheid en pijn zijn alarmtekenen. Maakt u zich ongerust na de operatie, contacteer dan gerust uw oogarts.

Nastaar

Zoals vermeld, wordt de lens in het kapsel van de oorspronkelijke lens geplaatst. Dit herstelt de anatomische verhoudingen van het oog. Het enige nadeel is dat dit kapsel, welk in het oog wordt achtergelaten, maanden of jaren na de ingreep kan vertroebelen of plooivorming vertonen. Dit noemt men nastaar. 

Aan deze vertroebeling kan verholpen worden door een “YAG Laser” behandeling; deze behandeling is pijnloos, gebeurt ambulant en vergt enkele minuten.

Animatiefilm