Glaucoom

Home / Glaucoom

Glaucoom

De oorzaak van glaucoom is multifactorieel. Een verhoogde oogdruk zorgt voor schade aan de oogzenuw waardoor onopgemerkt delen van het gezichtsveld kunnen wegvallen.

Niet iedereen met verhoogde oogdruk krijgt glaucoom, maar een normale oogdruk is niet veilig bij iedereen. Er wordt gedacht dat afwijkingen in de bloedvaten hierbij een belangrijke rol spelen.

Naast oogdrukmeting zijn bijkomende onderzoeken (automatisch gezichtsveld, OCT scan van de zenuwvezels, meting dikte hoornvlies) noodzakelijk om uit te maken of u risico loopt. 

De symptomen van glaucoom zijn afhankelijk van het type glaucoom. De twee belangrijkste vormen van glaucoom zijn het chronisch open-hoek glaucoom en het acuut gesloten-hoek glaucoom.

Chronisch open-hoek glaucoom (COHG)

Deze aandoening komt voor bij 2% van de mensen boven de 40 jaar. Vanaf 70 jaar loopt dit percentage zelfs op tot 5%. Meestal zijn beide ogen aangetast. Door zijn pijnloos en sluipend verloop blijft deze aandoening lange tijd onopgemerkt. In een later stadium ontstaan er blinde vlekken in het gezichtsveld. Door het trage verloop van de ziekte vullen de hersenen de ontbrekende informatie aan en worden de gezichtsvelddefecten pas opgemerkt in een laat stadium. Als de ziekte niet of onvoldoende behandeld wordt, zullen de blinde vlekken groter worden. Vaak wordt het scherptezicht slechts in een vergevorderd stadium aangetast, met blindheid tot gevolg.

 

 

Acuut gesloten-hoek glaucoom (AGHG)

Door een plots afsluiten van de afvoerkanalen van de ooghoek loopt de oogdruk zeer snel en hoog op. Dit veroorzaakt acute klachten zoals hevige pijn, braken, wazig zicht en roodheid van het aangetaste oog. Een snelle interventie is noodzakelijk om de schade te beperken.

Dit risico kan worden vastgesteld bij een routine oogonderzoek. Een preventieve laserbehandeling kan dit ernstig probleem vermijden.

 

Het doel van behandelen is steeds dezelfde: verdere aantasting van de oogzenuw  voorkomen door de oogdruk te doen dalen. Dit kan op verschillende manieren worden bekomen. 

 

1. OOGDRUPPELS 

 Op basis van verschillende factoren wordt bepaald welke oogdruppel de meest geschikte is.  Aangezien de meeste patiënten jarenlang moeten druppelen, is het gebruik van oogdruppels zonder bewaarmiddel aan te raden. Stipte en juiste indruppeling zijn belangrijk. 

 

2. LASER

A. Selectieve Laser Trabeculoplastie (SLT) bij open hoek glaucoom.

SLT of Selectieve Laser Trabeculoplastie, is een zachte, lage-energie laserbehandeling, die een natuurlijke genezende reactie opwekt bij open hoek glaucoom. Door witte bloedcellen ontstaat er een herstel van de  afvoerkanaaltjes waardoor de oogdruk daalt.  

B. YAG iridotomie bij  AGHG

Met de laser wordt een klein gaatje gemaakt in de iris (regenboogvlies), zodat het vocht vrij van de achterkamer naar de voorkamer kan vloeien. Deze behandeling wordt meestal preventief uitgevoerd.

3. CHIRURGIE 

Indien het gewenste resultaat niet bereikt wordt met de drukverlagende druppels, dan wordt glaucoomchirurgie overwogen. Bij een glaucoomoperatie wordt er een nieuwe afvoerweg gemaakt met de eigen weefsels (trabeculectomie)  of via een mini filtratie implant onder een flap (Express). 

 

MIGS (minimally invasive glaucoma surgery) omvat een groep van glaucoom ingrepen die de laatste jaren werd ontwikkeld om  sommige complicaties van de standaard glaucoom ingrepen te reduceren. Kenmerkend hiervoor zijn het gebruik van kleine incisies en microscopisch kleine tubes of stents (bijv. Xen Gel Stent of  istent  implant) om het oogvocht af te drijven en zo de oogdruk te doen dalen.